Monday, December 6, 2010

Maal Hijrah : Bersama Melakukan Perubahan


Assalamualaikum w.b.t & Salam Perjuangan

Agak lama tidak up-date blog, kadang-kadang tu agak malas juga nak memerah otak utuk menulis hiehiehie... senang cerita malas untuk berfikir... ape-ape pun dipanjatkan kesyukuran kepada yang Maha Memiliki diri ini yang masih memberi perluang untuk diri ini memperhambakan diri kepadaNya.

Masa yang berlalu kadang-kadang melekakan kita, kecuali bagi mereka yang beramal soleh. Sedar tidak sedar kita telah berada di penghujung bulan zulhijjah yang merupakan bulan terakhir dalam kalendar Hijrah. Insya Allah tidak lama lagi kita akan memasuki bulan Muharram 1432 Hijrah yang merupakan tahun baru dalam kalendar Hijrah.

Sekadar peringatan untuk diri ini & kalian, kedatangan Awal Muharram merupakan kesempatan yang terbaik untuk kita muhasabah diri sepanjang ranjau perjalanan tahun yang telah dilalui. Sesetengah orang apabila datang tahun baru akan kedengaranlah perihal tentang azam baru. Sememangnya azam baru amatlah baik tetapi sebelum meiltizamkan azam baru baiklah sekiranya kita menjenguk kembali azam lama kita, sama ada telah tertunai atau pun tidak. Sebaik - baiknya azam yang lama itu hendaklah dicapai terlebih dahulu sebelum kita berbicara tentang azam baru.

Sememangnya mempunyai azam merupakan perkara yang amat baik & sebagai satu matlamat yang perlu dicapai oleh kita pada tahun tersebut. Tetapi kalau hanya pandai berazam & tidak berusaha untuk mendapatkanya disebabkan kealpaan, kemalasan, kecuaian diri kita, maka amatlah malang sekiranya kita masih mampu mencipta azam yang baru. Sebaik - baiknya kita perbaiki segala kelemahan diri kita bagi membolehkan kita dapat mencapai azam yang kita impikan... Insya Allah...

Bersama melakukan perubahan.... Salam Maal Hijrah 1432H

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.