Friday, July 2, 2010

Anak: Kau Anugerah Allah
Assalamualaikum w.b.t

Salam perjuangan semua....

Saya sebenarnya dah lama nak tulis entri ni tapi dek kerana kesuntukan waktu dan dengan liputan 3G celcom yg amat mengecewakan di kawasan perumahan saya menyebabkan entri ini tertangguh sehingga kini....

Tanggal 29 Jun 2010 yang lalu merupakan tarikh ulang tahun kelahiran anak saya yang sulung yang bernama Ahamd Fateh Adam. Sememangnya kesibukan waktu kadang2 menyebabkan tarikh sepenting ini berlalu tanpa disedari walaupun tiada niat di hati. Nasib baik juga la tarikh tersebut merupakan tarikh temujanji anak untuk ke Klinik kesihatan Ibu dan Anak di Telipok, KK bagi pemeriksaan rutin ketika umur memasuki 2 Tahun. Sedar tak sedar anak semakin membesar dan dah pun memasuki 2 tahun pembesaran. Masa berlalu bergitu pantas tanpa disedari namun kasih sayang yang dicurahkan tidak pernah putus. Mendidik anak yang semakin membesar memerlukan kesabaran yang tinggi untuk melayan setiap kerenah dan tingkah lakunya ditambah lagi dengan anak lelaki yang semestinya agak nakal seusia ini. Walaupun kadang2 kesabaran ini agak tercabar untuk mempertahankanya.

Dalam keadaan zaman sekarang ini, mendidik anak bukan la perkara yang mudah dengan keadaan sosial yang meruncing. Kita dapat lihat sekarang ini di media-media elektrik dan elektronik terpampang isu penderaan anak sehingga membawa maut, Isu keruntuhan rumahtangga yang memberi kesan kepada pembesearan anak2, isu pembuangan anak dan banyak lagi isu2 lain yang melibatkan anak2 kecil yang tidak mengerti kenapa ianya terjadi.
Kalau diikutkan pada zaman mak ayah kita dulu jarang ada isu2 sebegini. Perkembangan zaman yang semakin moden menzahirkan persekitaran kehidupan yang semakin mencabar. Kita didedahkan dengan persekitaran yang tidak sihat melalui sumber2 seperti TV, Radio, Majalah, Internet, kemasukan budaya barat dan banyak lagi yang menjadi punca persekitaran yang tidak sihat. Semua ini memperngaruhi minda kita dan akhirnya dizahirkan dengan perlakuan yang bertentangan dengan normal kehidupan.

Kehidupan yang semakin mencabar terutamanya dibandar bandar besar sedikit sebanyak memberikan tekanan kepada kehidupan berkeluarga. Suami isteri bekerja untuk mencari nafkah bagi meneruskan kehidupan menyebabkan kadang2 anak terabai tanpa belaian kasih sayang. Keluar pagi balik malam, kadang2 muka anak pun dapat ditatap pada hujung minggu sahaja. Bagi anak-anak yang kecil dihantar ke pusat jagaan dan mungkin waktu menghantarnya ke pusat jagaan anak masih tidur dan mengambilnya setelah pulang dari kerja anak pun sudah tidor. Masa bersama anak sudah semakin kurang, anak dibiarkan membesar tanpa perhatian sepenuhnya ibu bapa. Keadaan kadang-kadang tidak memberi perluang kepada kita untuk membuat pilihan yang terbaik buat anak-anak. Semua ibu bapa mahukan yang terbaik bagi anak-anaknya tidak kira dalam keadaan apa sekalipun, namun kemahuan yang terbaik itu susah untuk direalisasikan.

Anak akan membesar dalam suasana keluarga yang kita bina. Kalau suasana keluarga yang harmoni mungkin anak boleh membesar dengan sempurna namun sekiranya suasana yang dibina dipenuhi dengan tekanana, emosi dan tingkah laku atau pun contoh yang tidak baik mungkin juga anak akan mebesar mengikut acuan suasana yang sedemikian. Anak ketika berusia 0-7 tahun akan mencerap maklumat yang diterimanya, anak yang berusia 7-14 tahun akan mengikut modal yang ada disekelilingnya seperti adik beradik dan mak ayah, anak yang berusia 14-21 tahun pula akan menzahir tingkah laku yang terhasil dari maklumat yang diperolehi dan dari modal yang dicontohi.

Anak bukanlah bola yang boleh disepak dan ditendang. Anak bukanlah batu kecil yang boleh dibaling dan dilempar bergitu sahaja tetapi anak adalah anugerah Allah yang perlu dijaga, diasuh dan dibelai bagi menzahirkan generasi pewaris negara. Ya... mungkin satu dua tingkah laku ibu bapa yang bertindak bertentangan dengan emosi rasional bukan lah menandakan kasih sayang telah terputus tetapi kadang kala kawalan emosi agak terganggu menyebabkan pentafsiaran yang negetif dizahirkan. Pada fitrahnya anak yang dilahirkan ada suci, bersih dan tiada dosa tidak kira apa agama ibu yang melahirkanya, terpulang la kepada kita untuk mencorakanya sama ada mahu menjadikanya muslin, yahudi mahupun nasrani.

Kepada anak ku Ahmad fateh adam: Setiap saat abah menyayangi mu dan setiap detik abah mengingati mu...


Wednesday, June 30, 2010

Dengan Satu Kesilapan

Ya... Mungkin dengan satu kesilapan orang lain tidak dapat memaafkan kite... mungkin dengan satu kesalahan yang kita lakukan orang lain akan membenci kita... dan mungkin juga dengan satu tindakan yang bertentangan dengan orang lain menyebabkan orang lain akan menyisihkan kita... semua ini bermula dengan satu kesilapan, satu kesalahan dan satu tindakan yang kurang tepat. Tapi adakah ada manusia mahu melakukan kesalahan. Secara warasnya tidak ada manusia yang mahu melakukan kesilapan dan keslahan kerana kesilapan dan kesalahan berlawanan dengan fitrah manusia yang mahukan kesempurnaan. Ya kesempurnaan.... satu ungkapan yang sukar untuk direalisasikan kerana manusia tidak sempurna kecuali Nabi Muhamad s.a.w yang maksum dan diperlihara oleh Allah s.w.t.

Semua manusia melakukan kesilapan sama ada disedari mahupun tidak disedari. Tapi apa yang penting macamama manusia memperbaiki kesilapan dan kesalahan tersebut. Ada juga manusia yang melakukan kesalahan dan kesilapan yang sama dan berulang kali. Kita lebih mudah mengingati setiap kesilapan dan kesalahan orang dan terus melupakan kebaikan yang dilakukan walaupun setinggi gunung pun kebaikanya, orang tetap berkata tentang kesalahan dan kesilapan yang dilakukanya. Bergitu mudah kita melupakan kebaikan seseorang itu apabila orang tersebut melakukan kesilapan...

Ya... kesalahan tetap kesalahan, kesilapan tetap kesilapan tetapi adakah tiada ungkapan maaf bagi mengubah keadaan. Orang kata mengukap ucapan maaf adalah semudah berkata 1... 2... dan 3 tetapi ianya tetap tersemat dan tersimpan di dalam memori minda kita yang kita boleh ingat kembali kesilapan tersebut pada bila2 masa. Tidak keterlaluan kalau saya katakan kesilapan dan kesalahan mempunyai kuasa besar yang boleh memberi kesan negetif kepada orang yang melakukanya. manakan tidak kalau seseorang itu melakukan kesalahan walaupun kesalahan tersebut kecil, orang yang mentafsir kesalahan tersebut akan ingat saampai mati... betul kan???. Kita tanyalah diri kita adakah kenyataan saya tadi betul ataupun tidak???

Memang diakui ada kesalahan yang tidak dapt dimaaf kan dan memberi kesan emosi kepada seseorang. Kalau boleh saya katakan bergini, di dalam diri manusia terdapat 3 elemen yang penting iaitu minda, emosi dan fisiologi yang ketiga tiganya mempunyai kaitan satu sama lain. Minda akan mentafsir apa yang dicerap oleh sistem representasi dan menghasilkan peta minda, kemudia ianya akan melahirkan emosi samada emosi sedih, geram, marah dll berdasarkan peta minda yang terhasil oleh mida kita tadi dan seterusnya kan menzahirkan tingkah laku seperti menangis, bertindak agrasif dll. Selagi mana kesalahan tersebut tersemat di dalam memori minda kita selagi itu lah minda kita akan menhantar kod negetif kepada emosi kita dan seterusnya ke fisiologi kita. Bak kata Karam Sing Walia rumah terbakar nampak asap tapi hati terbakar siapa yang tahu.

Kalau kita membicarakan tentang kesalahan kita juga tidak boleh lari daripada berkata menganai hukuman. Kesalahan tetap ada hukuman, kesilapan tetap ada hukuman, semacam ianya sebati dengan fitrah alam. Mungkin bentuk hukumanya itu tidak dizahirkan dengan terang dan jelas. Mengata orang, itu juga semacan satu hukuman, memulaukan orang yang melakukan kesalahan itu juga merupakan satu hukuman, menidakan hak orang yang melakukan kesalahan itu juga hukam, tidak bertegur sapa itu juga hukuman, menunjukan riak muka masam, memuncungkan bibir itu juga hukuman dan banyak lagi la tapi ianya kadang2 dirasai dan kadang2 ia tidak memberi kesan pun kepada orang yang malakukan kesalahan.

Apa jua tindakan kita, ia tetap mempunyai risiko untuk kita melakukan kesilapan. Tetapi ianya sukar untuk diterima kerana fitrah manusia mahukan kesempurnaan tampa kegagalan. Adakah kita mampu untuk tidak gagal??? Dalam buku Berani Gagal yang saya baca, Penulis buku itu Billi Lim mengatakan lagi banyak kegagalan yang dilakukan lagi besar kejayaan yang akan ditemui tetapi orang takut untuk melakukan kegagalan. Tetapi orang akan tetap ingat kegagalan itu lebih daripada kejayaan yang dilakukan.

Sememangnya diakui ada perkara yang kita tidak boleh melakukan kesilapan seperti mendidik anak, ya kalau kita salah didik ianya kan memberi kesan negetif bukan sahaja kepada keluarga tetapi kepada negara seperti masalah gejala sosial dan sebagainya. Mungkin banyak lagi keadaan yang mana kita tidak boleh melakukan kesilapan... tapi adakah kita mampu untuk tidak melakukan kesilapan dalam kehidupan seharian kita...??? Mungkinlah boleh saya katakan kegagalan itu merupakan guru untuk melakukan perubahan tetapi sukar untuk diterima oleh orang lain...

Tuesday, June 29, 2010

Bermula Dengan Syukur

Assalamualaikum w.b.t...

Alhamdulilah hari ni kita bermula dengan ucapan syukur kepada Allah kerana masih lagi diberi peluang untuk melihat dunia ini dan masih lagi diberi segala keistimewaan, kenikmatan dan kesempatan untuk kita bertaubat.

Marilah pada tiap2 pagi apabila kita bangun dari tidur kita ucapkan kesyukuran kepada Allah sebelum kita memulakan hidup ini. Selain daripada itu kita berkata kepada diri kita, kita tanamkan dalam hati kita supaya hari yang akan dilalui pada hari ini penuh dengan makna kesyukuran.
Kita berkata lagi pada diri kita untuk menjadikan hari ini hari yg penuh dengan semangat dan keceriaan...

ulangi la kesyukuran ini setiap pagi.... anda akan merasa diri anda semakin hebat...

Monday, June 28, 2010

Santapan Minda

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejatera....

errrmmm rasenye dah seminggu xup date blog hihihi ermm kadang2 tu sebuk mengatasi keingnan untuk menulis, walaubagaimana pun janji untuk up date blog sekurang kurangnye seminggu sekali tetap menjadi pegangan untuk ditunaikan Insya Allah.....

Nak tulis ape yekk.... erm ok la sebenarnya minggu lepas aku hadir kursus NLP... aku dah cite sikit sebelum ni sal kursus ini.... Alhamdullah kursus berjalan dengan jayanya walaupun kursus ini bagi aku amat padat dan taf, lebih taf daripada kursus BTN yg aku pernah hadir.... Walaubagaimana pun aku amat bersyukur kerana Allah s.w.t telah mentakdirkan utk aku hadir kursus ini yg mane kursus ini membuka mata & permikiran aku yg hidup ini sememangnya indah jika kita tahu menggunakan kaedah NLP untuk kita menjadi hebat.

Secara ringkasnya boleh aku ceritakan bahawa NLP merupakan kaedah yg kita boleh gunakan untuk menjadikan diri kita insan yg cemerlang. walaupun NLP ini dicipta oleh orang barat tetapi xsalah utk kita ambil kebaikanya dan digunakan dlm kehidupan seharian. NLP juge boleh dikatakan sebagai mencontohi kecemerlangan yang mana kita boleh modelkan insan yg hebat dan kita mengambil ciri2 kehebatan insan tersebut untuk dicontohi. hebat kan?!!!

Minda ataupun akal merupakan anugerah yg cukup hebat diciptakan oleh Allah untuk manusia. Dalam Al-Quran juge banyak menceritakan tentang akal fikiran sehinggakan Allah membezakan manusia yg menggunakan akal utk berfikir dengan manusia yg tidak mahu menggunakan akal utk berfikir dengan haiwan ternakan.Di dalam diri manusia terdapat 3 bahagian iaitu minda/akal, emosi dan tingkah laku/perbuatan. Minda mentafsir maklumat apa yang dicerap/diterima oleh deria kita seperti deria melihat (mata), mendengar (Telinga) dan perasaan (sentuhan, dll) dan maklumat yg ditafsirkan akan membentuk peta minda. Seterusnya maklumat tersebut juga akan dihantar ke bahagian emosi untuk menzahirkan emosi ketika itu samada sedih, gembira, benci, dll.Seterusnya ianya dizahirkan melalui tingkah laku seperti senyum, menangis, dll.

Kebanyakan bahagian minda kita dikuasai oleh minda separa sedar dan di dalam kaedah NLP ini lah kita menggunakan minda separa sedar untuk kita programkan semula dalam mentafsir setiap maklumat yang dicerap oleh deria manusia. Sebagai contoh seorng perokok kita boleh programkan midanya untuk mentafsir rokok tersebut sebagai suatu benda yang meloyakan, membusukan dan ape2 shaja yg die tidak suke. Bagi menjelaskan lagi saya bawakan satu kes yg mane seorang perokok telah berjaya behenti merokok dengan menggunakan salah satu kaedah di dlm NLP iaitu corak coklat godiva. Kita programkan minda separa sedarnya untuk mentafsir bau rokok yg dicerap oleh deria bau dengan bau popedom yg mane perokok tersebut tidak suke dngn bau popedom. Apabila asap rokok dicerap oleh deria bau dan maklumat cerapan tersebut dihantar kpada minda separa sedar dan minta separa sedar pula akan mentafsir bau rokok tersebut merupakan bau popedom dan maklumat tersebut akan dihantar ke bahagian emosi untuk menzahirkan perasaan tidak suke kepada bau rokok. Seterusnya maklumat tersebut akan dihantar ke bahagian fizikal utk menzahirkan maklumat yg telah ditafsirkan tadi yg mane menyebabkan perokok tersebut akan membuang rokok kerana tidak suke dengan bau rokok yg sama baunya dengan bau popedom.

Hebat bukan... bukan itu saje tapi banyak lagi perkara yg kta boleh buat dngan menggunakan kaedah NLP seperti menghilangkan Fobia/ketakutan, merawat hati yg luka, mengubah sejarah diri, dan banyak lagi.... ape2 pun berbaloi kursus yg aku hadir ni... insya Allah dengan sedikit ilmu yg diberikan ini aku mohon pertunjuk dari Allah agar ilmu ini dapat aku amalkan untuk kebaikan bersama..... ok la nnti kita sambung lagi engan cerita yg entah ape2 hahaha ok see u againt I LOV NLP.....