Friday, August 13, 2010

Di Awal Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perjuangan

Alhamdulilah setinggi syukur dipanjatkan kepada Ilahi kerana masih diberi talian nyawa untuk berada di dalam bulan Ramadhan ini. Hari ini sudah masuk ke Ramadhan yang ke tiga dan masih berada di dalam 10 Ramadhan pertama. Diawal Ramadhan ini Masjid2 dan surau masih dipenuhi dengan jemaah untuk bertarawih dan ditempat aku tinggal, masjid penuh dengan jemaah sampai ke jalan raya.Alhamdulilah masjid penuh, surau pun penuh tapi ini berlaku diawal Ramadhan sahaja, semakin hampir Ramadhan sampai kepenghujung semakin lengang masjid dan surau di bandar2 dan tidak ketinggalan di Kampong2.Apatah lagi kalau bukan dibulan Ramadhan, masjid dan surau kosong tidak diberpenghuni.

Ramadhan merupakan bulan ibadah bahkan bulan berpesta ibadah. Allah melipat gandakan ganjaran setiap amalan ibadah yang kita lakukan sehinggakan ada hadis mengatakan walau kita tidur sekali pun dibulan Ramadhan kita akan mendapat pahala. Bergitu besar rahmat Allah kepada kita dibulan Ramadhan ini. Setakat hari ini aku solat terawih dirumah je sebab surau kat kawasan peruman aku penuh sampai ke jalan raya tapi kalau bukan bulan Ramadhan ada lah dalam 2-3 shaf jemaah solat fardu.

Tahun ni aku berazam nak katam Al-Quran tapi tak tahu la berjaya atau pun tidak hihihi harap2 aku diberi kekuatan untuk mencapai misi tersebut Insya Allah. Semalam kali pertama g Bazir Ramadhan di Indah permai, tak tahu nak beli ape. Pengunjung boleh tahan la ramainya tapi masih ada ruang untuk berjalan.Banyak juge la makanan yang menyelerakan tapi tak boleh lawan bazir Ramadhan di semenanjung lagi besar dan makananya lagi hebat. Jadi semalam aku beli cendoi ngan murtabak je untuk berbuka, pastu aku singgah di kedai makan Sri Keningau beli rendang daging (tapau). Aku cadang nak masak nasi di rumah dan makan ngan rendang daging yang aku beli tadi.

Malam ni niat nak solat terawih di masjid tapi tengok dulu camne dah 2 malam aku solat terawih kat rumah (malam pertama aku tak sempat nak terawih sebab baru sampai dari semenanjung-letih sangat). yang penting dah pasang niat nak bertarawih di masjid. tahun ni kali kedua aku berpuasa di Sabah bersedirian. Tahun lepas bini aku disemenanjung sebab masa tu bini aku tengah sarat mengandung so aku antar die balik semenanjung sampai die bersalin. Tahun ini pulak aku antar juga bini aku balik kuantan sebab die nak sangat balik kuantan dan berpuasa di kuantan so terpaksa la aku berpuasa bersendirian di Sabah ni hihihi tapi tak pe la senang sikit nak gerak ke hulu ke hilir hihihihi

Erm... aku rase cukupla setakat ini dahulu so nanti jumpa lagi....

Thursday, August 12, 2010

Puasa mengajar menahan nafsu, bukan melepaskan nafsu

Antara tujuan penting daripada puasa ialah untuk mendidik nafsu (shahwat) dan membentuknya agar ia dapat dikawal dan diuruskan kerana menuruti semua kehendak nafsu akan membawa padah yang buruk. Kalau diikutkan nafsu, buat apa masuk kerja seawal lapan pagi kerana lebih baik tidur, buat apa sibuk kerja kerana lebih baik sembang di kantin, buat apa nak pakai tudung kerana panas dan merimaskan, buat apa kahwin kerana lebih baik berzina, buat apa pergi surau kerana lebih baik tengok tv, buat apa dengar kuliah maghrib lebih baik santai di rumah. Manusia sentiasa mengimpikan masa santai , harta yang bertimbun, rumah yang hebat, kereta yang mewah, isteri yang cantik dan mengancam. Nafsu sentiasa memikirkan keinginannya dan dirinya sendiri lantaran nafsu itu sentiasa muda dan tidak pernah tua walau pun orang sudah tua.

Namun, nafsu itu juga penting kerana langsung tidak mempunyai nafsu juga membawa padah kepada manusia kerana keinginan itu membolehkan manusia terus hidup di atas muka bumi ini dengan sempurna. Tanpa nafsu, manusia tidak kisah tentang makanannya, untuk membina rumah yang cantik, untuk memikirkan kerjayanya, malah mungkin tidak berkahwin kerana tidak mempunyai perasaan kepada perempuan. Dengan kata lain, tanpa nafsu dunia ini tidak akan dibangunkan dan generasi manusia tidak akan wujud kerana manusia tidak berkahwin lantaran tiada keinginan.

Apa yang penting ialah untuk melahirkan orang orang yang dapat mengawal nafsunya dan mempunyai disiplin diri. Puasa mengajar manusia menahan satu perkara yang sangat dekat dengan manusia iaitu MAKAN. Manusia makan di waktu pagi, rehat pukul 10, makan tengah hari, makan petang, makan malam dan minum malam. Manusia bekerja pun dikatakan untuk cari makan. Bagi mendidik nafsu manusia, Allah taala telah perintah manusia agar dapat menahan makan dan diubah waktu makan daripada siang kepada malam. Rupa-rupanya dengan demikian itu manusia boleh jadi baik. Bulan puasa tidak banyak maksiat, malah manusia jadi sihat. Bandingkan sahaja antara kehadiran manusia ke klinik / hospital pada bulan puasa dan selepas raya.

Justeru, kawallah keinginan itu daripada membeli semua makanan yang terliur apabila pergi ke pasar Ramadan. Kawallah mata daripada melihat perkara yang bukan-bukan. Kawallah diri daripada pakai pakaian yang membuka aurat. Dengan demikian itu, kita akan mendapat hikmah daripada puasa iaitu mendidik nafsu dan keinginan agar sesuai dengan kehendak Islam. Selamat berpuasa.

Wednesday, August 11, 2010

Setibanya Ramadhan


Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan kepada orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertaqwa"(Al-Baqarah: 183)

Setiap muslim tentu senang menyambut kedatangan bulan suci Ramadhan. Betapa bahagiannya setiap kita masih disapa oleh bulan yang selalu dinanti dan diimpikan kedatangannya. Ibarat orang yang telah lama berpisah dengan kekasih tercinta, ia akan selalu menanti kehadirannya. Rasa gundah sering timbul bilakah dapat berjumpa kembali. Maka, ketika bertemu, rasa bahagiapun meluap bak buih dalam air yang melambung ke permukaan. Segala sesuatu yang bisa mempertemukannya dengan sang kekasih-pun ditempuh. Tidak peduli walau harus mendaki gunung yang tinggi atau menyeberangi lautan yang luas, asal sang kekasih dapat tersenyum ceria melihat kesungguhan dan ketulusan hatinya selama ini.

Bagi setiap muslim, bulan suci Ramadhan adalah bulan yang sangat istimewa, bulan yang senantiasa dinanti-nantikan kehadirannya, rasa rindu yang selalu menggugah hati untuk mengabdikan diri kehadirat Allah swt, telah tiba. Bagaimana agar momen Ramadhan mendatangkan berkah dan tidak hanya menghasilkan kesia-siaan, itulah yang semestinya selalu direnungkan setiap muslim.

Kabar Gembira Kedatangan Tamu Agung

Abu Hurairah ra. Berkata, Rasulullah saw bersabda: ”Apabila datang bulan Ramadhan, pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan setan-setanpun dibelenggu”. (HR. Muslim).

Hadist ini menjadi salah satu motivasi bagi setiap muslim untuk meningkatkan kualitas dan kuantitas pengabdiaannya kepada Allah ta’ala. Di bulan Ramadhan, Dia tidak hanya membuka pintu-pintu kebaikan dan memberikan pahala yang berlipat-lipat pada setiap amal kebaikan, melainkan Dia juga menutup - atau setidaknya meminimalisir - hambatan dan rintangan yang menghalangi hamba-Nya untuk meraih kebaikan dan pahala, yaitu dengan “membelenggu” setan, baik dari kalangan jin ataupun manusia.

Imam Ahmad meriwayatkan bahwa nabi bersabda kepada Abu Dzar, “Wahai Abu Dzar mohonlah perlindungan kepada Allah dari kejahatan setan, manusia dan jin”. Abu Dzar bertanya, apakah ada manusia yang menjadi setan? Beliau menjawab, “benar”.

Bahkan bisa jadi setan yang berbentuk manusia ini lebih berbahaya daripada setan dan jin. Dalam hal ini, Malik bin Dinar pernah berkata, “Setan (berbentuk) manusia lebih aku waspadai daripada setan jin. Karena ketika aku membaca ta’awudz, enyahlah setan jin dariku, akan tetapi setan (berbentuk) manusia itu malah semakin mendekat.”

Maka, sesungguhnya kabar gembira bulan Ramadhan sesungguhnya hanya akan dirasakan muslim yang memang memiliki tekad kuat untuk menjadikan Ramadhan sebagai lahan menanam amal dan mencurahkan segala keluh kesah kepada Yang Maha Kuasa, sehingga - paling tidak - dapat mendekati derajat taqwa yang merupakan tujuan akhir puasa Ramadhan.

Duri-duri di Bulan Suci

Hadist Nabi yang menggambarkan keistimewaan bulan Ramadhan, seperti dibukanya pintu-pintu surga, ditutupnya pintu-pintu neraka dan terbelenggunya para setan, seharusnya tidak hanya ditafsirkan secara tekstual melainkan dengan konteks yang diinginkan teks hadist itu. Dinyatakan bahwa di bulan Ramadhan pintu-pintu surga dibuka, maksudnya adalah di bulan ini banyak lahan amal ibadah yang sengaja Allah sediakan agar dapat digarap setiap muslim untuk meningkatkan kualitas keimanan dan keislaman. Sedangkan pernyataan bahwa pintu-pintu neraka ditutup, maksudnya adalah banyak hal di bulan suci ini yang dapat menghalangi seorang muslim untuk berbuat maksiat. Oleh karena itu, hadist itu ditambah dengan pernyataan bahwa setanpun ikut terbelenggu. Ini adalah kiasan, yang artinya adalah; setan akan sangat kesulitan untuk menggoda muslim ketika sedang berpuasa di bulan suci.

Akan tetapi hal itu tidak menutup kemungkinan seorang muslim tetap terjaga dari godaan setan. Setan akan terus menggoda manusia dengan berbagai macam cara termasuk dengan situasi dan kondisi sehari-hari pada bulan puasa itu. Walaupun mungkin tidak sampai membuat puasa batal secara hukum, akan tetapi nilai-nilai esensi yang terkandung dalam puasa akan hilang sehingga puasanya menjadi sia-sia. Demikianlah seperti yang disabdakan oleh Nabi: “Betapa banyak orang yang berpuasa, namun tidak mendapatkan apa-apa selain lapar, dan berapa banyak orang sholat di tengah malam tidak mendapatkan apa-apa selain begadang” (HR. Nasa’i).

Terdapat beberapa dalil yang menunjukkan bahwa tidak semua orang yang menjalankan ibadah puasa akan mendapat apa yang dijanjikan secara sempurna. Semua tergantung dari sejauh mana manusia menunaikan hak-hak puasa itu. Ada yang mampu menjalankan ibadah puasa dengan sempurna, ia tidak hanya mampu menjaga diri dari segala yang membatalkan dan yang dapat merusak puasa, melainkan ia mampu memakmurkannya dengan berbagai macam kebajikan.

Namun, lebih banyak lagi yang menyia-nyiakan hari-hari di bulan Ramadhan. Bulan Ramadhan dijadikan sebagai bulan makan-makan dan tidur di siang harinya. Sehingga menyelisihi hikmah disyariatkannya puasa. Tiada aktivitas di siang hari selain menunggu datangnya berbuka. Tidur, bermain atau menghibur diri (kendati dengan perkara mubah) agar waktu serasa cepat berlalu dan waktu berbuka cepat datang. Ia justru tidak memanfaatkan Ramadhan sebagai bulan amal, menambah pahala dan sarana merenungi dosa-dosa yang telah dilakukan sebelumnya.

Ada pula sebagian orang - bahkan mungkin kebanyakan orang – yang menjadikan bulan Ramadhan sebagai momentum pemborosan. Aneka ragam makanan diborong untuk dijadikan bahan berbuka puasa, porsi makan pun berlipat, seakan ingin jatah makan siang diambil pula untuk malam harinya. Demikianlah kiranya ironi orang yang berpuasa, namun tidak benar-benar berpuasa sehingga tidak mendapatkan apa-apa selain lapar dan haus.

Penutup

Suatu tuntutan bagi setiap muslim untuk menyadari bahwa puasa adalah momen yang sangat tepat untuk merenungi keberadaannya di dunia ini. Bahwa puasa di bulan ramadhan adalah media yang Allah sediakan bagi setiap muslim untuk meningkatkan kualitas keimanan dan ketaqwaan. Tiada yang lebih mulia dari pada bulan suci Ramadhan. Maka sungguh sangat merugi bila kita termasuk orang yang menyia-nyiakan puasa Ramadhan. Sebuah kata hikmah pernah tersimpulkan, bahwa; “Terkadang kita baru merasakan nikmatnya suatu nikmat yang diberikan Allah ketika nikmat itu telah pergi dan berlalu dari kita”. Semoga kita tidak termasuk orang rugi dengan mensia-nsiakan bulan Ramadhan ini. Amin ya rabbal álamin.

Ah Lan Wa Sahlan Ya Ramadhan


Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perjuangan

Alhamdulilah, segala puji dan setinggi - tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Allah s.w.t kerana masih lagi diberi perluang untuk berjumpa dengan bulan yang penuh keberkatan iaitu bulan Ramadhan. Bulan yang penuh dengan kerahmatan dan pengampunan serta terhidar dari seksaan api neraka.Sewajarnya bulan Ramadhan ini digunakan sepenuhnya untuk melakukan amal ibadah berlipat kali ganda bagi menambah ganjaran dan bekalan diakhirat kelak.

Di kesempatan ini saya merakamkan ucapan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan semoga Ramadhan yang datang ini dapat membentuk diri kita menjadi hamba yang bertaqwa. Insya Allah....