Friday, August 20, 2010

10 Ramadhan


Assalamualaikum w.b.t & Salam Perjuangan

Alhamdulilah... Dipanjatkan kesyukuran kepada Allah s.w.t kerana masih diberi kesempatan untuk merasai kenikmatan dan keistimewaan didunia ini. Seharusnya juga kita meningkatkan keimanan & ketaqwaan kita terutamanya di bulan Ramadhan dengan memperbanyakan amalan soleh dan meninggalkan segala bentuk kemungkaran & kemaksiatan. Mudah-mudahan apabila kita keluar dari bulan tarbiah ini, Allah s.w.t mengampunkan dosa kita dan memperolehi rahmat Allah.s.w.t, Insya Allah.

Hari ini kita sudah memasuki hari ke 10 berpuasa, sedar tidak sedar masa berlalu bergitu pantas meninggalkan kita semua. Sedikit kita alpa banyak yang kita akan rugi terutamanya berkaitan dengan masa. Sebab itu ada orang mengatakan "Masa itu Emas". Ini menunjukan masa itu merupakan barang atau perkara yang amat bernilai yang tidak sepatutnya kita sia-siakan kerana masa akan terus meninggalkan kita tanpa kita boleh berpatah balik kebelakang. Segala kesilapan yang lalu sudah tidah boleh untuk kita ubah kerana masa tidak boleh diundur kebelakang untuk kita baiki kesilapan kita.Kerana itu la masa amat berharga untuk kita gunakan sebaiknya agar kita memperolehi manfaat bagi setiap detik yang berlalu.

Dipanjatkan juga rasa kesyukuran kepada Allah s.w.t kerana pada pagi tadi telah di adakan satu majlis ilmu di pejabat aku. Majlis di mulai dengan bacaan Yasin dan selepas itu ceramah Ramadhan disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Mohd Anuar Bin Ali yang merupakan Ahli Majlis NGO Islam Sabah. Al-Fadhil Ustaz menceritakan bertapa pentingnya kita mengambil perluang dibulan Ramadhan ini untuk kita memohon keampunan kepada Allah s.w.t kerana berdasarkan satu Hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Diawal Ramadhan merupakan rahmat, pertengahanya pengampunan dan dihujungnya perlepasan dari seksaan api neraka".

Al-Fadhil ustaz juga memperingatkan agar kita memperbanyakan amalan soleh di bulan Ramadhan ini seperti membaca al-quran, bersedekah, bangun di tengah malam, beriktiqaf di masjid, mendengar majlis ilmu dan memperbanyakan berdoa kepada Allah s.w.t. Selain daripada itu, puasa bukan la hanya menahan diri dari lapar & dahaga sahaja tetapi kita hendaklah menjaga pancaindera kita keseluruhanya agar sama-sama berpuasa.

Bergitula sedikit pengisian ceramah pada pagi tadi. Insya Allah jumaat minggu depan ada satu lagi majlis ilmu. Mudah-mudahan dipermudahkan olehNya dalam meniti jalan dakwah ini....

So cukup setakat ini, kita berjumpa lagi....

Thursday, August 19, 2010

Program Ramadhan


Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perjuangan

Alhamdulilah.... Segala puji bagi Allah yang mentadbir sekian alam. Setinggi kesyukuran dirafakan kerana masih disambung talian nyawa untuk hari ini. Dipanjatkan juga setinggi kesyukuran kerana masih diberi kesihatan dalam menempuh bulan Ramadhan ini. Sedar tak sedar hari ini kita sudah masuk ke hari yang ke 9 berpuasa. Bagaimana Puasa kita 8 hari yang lalu...???? adakah puasa kita pada hari semalam lebih baik dari puasa kita pada hari sebelumnya??? adakah puasa kita hari ini lebih baik dari puasa kita hari semalam??? Atau entah kemana puasa kita... kadang2 meningkat dan kadang2 menurun dan terus menjunam kebawah dan akhir sekali kemana Ramadhan kita tahun ini??? Adakah tahun ini lebih baik atau lebih teruk dari tahun lepas??? Tepuk dada tanyalah iman kita... kemana Ramadhan kita...???

Masjid dan surau sudah mula nampak kesurutan jemaahnya. Kalau mula2 Ramadhan dahulu jemaahnya melimpah hingga ke luar masjid atau surau tapi bila hampir memasuki fasa ke dua Ramadhan ini telah kelihatan ruang2 kosong di dalam masjid dan surau.Mungkin pada awal2 Ramadhan dahulu tidak ada aktivi malam yang mahu dilakukan tetapi sekarang sudah banyak pasar2 raya mula menawarkan promosi jualan2 murah yang menyebabkan aktiviti malam mula menggamit kerancakan. Itu la realiti kehidupan masyarakat moden sekarang apabila kita semakin jauh dan semakin jauh dengan agama. Kita terus hanyut dengan gelombang nafsu yang tidak dapat dibendung dan dikawal. Kita akan dibawa untuk terus hanyut dan hanyut hingga ke hujung Ramadhan. Bila kita sudah sedar, Ramadhan telah meninggalkan kita.Mungkin kah ada kesempatan lagi untuk kita bertemu Ramadhan akan datang...

Bergitu banyak program yang boleh diisi sepanjang bulan Ramadhan ini, cuma sama ada kita mahu ataupun tidak mahu sahaja. Alhamdulilah... di pejabat aku boleh di katakan ada juga la pengisian sepanjang bulan Ramadhan ini. Di antaranya Tadarus Al-Quran, Majlis ilmu dan Majlis berbuka puasa keluarga Jabatan aku. Tadarus Al-Quran di adakan pada setiap hari isnin hingga khamis pada waktu rehat. Adalah 4-5 orang join. Program ini bermula pada tahun lepas lagi tapi tahun ini cam tak ramai yang join jika di bandingkan dengan tahun lepas sebab ramai yang join tahun lepas sudah bertukar ke negeri lain jadi tahun tinggal lah beberapa kerat je yang nak join program tadarus ini.

Program majlis ilmu pula di adakan pada setiap pagi Jumaat dengan dimulai Bacaan Yasin kemudian seorang penceramah akan dijemput untuk menyampaikan ceramah berkaitan Ramadhan. Alhamdulilah minggu lepas Ustaz Zulfikar dari TLDM, sepanggar telah sudi menerima jemputan untuk menyampaikan sedikit tazkirah di pejabat. Insya Allah pada minggu ini pula Ustaz Mohd Anuar telah bersetuju untuk mengisi slot majlis ilmu di Jabatan aku. Manakala program berbuka puasa keluarga pejabat aku akan di adakan pada sabtu minggu depan (28/08/2010). Semalam baru abis metting. tengah pening ni nak urus, lagipun ni kali pertama penganjuran so takde pengalaman lagi dan harap2 program berbuka puasa ni berjalan dengan lanjar tanpa gangguan.

Aaku rase itu saja la dahulu ok... Jumpa Lagi