Wednesday, August 4, 2010

Aktiviti Malam

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perjuangan

Alhamdulilah segala puji bagi Allah yang memberi rahmat sekalian alam. Selawat dan salam keatas junjungan Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda dan para sahabat. Hari ni nak cite ape yek.... hihihi... erm... xde modal sangat pon tapi rase rajin pulak nak menulis. Ok la dengan izin Allah malam tadi aku pergi ke program Diskusi bersama Ustaz Zahazan Mohamed di Kompleks Tabung Haji, KK. Ramai juga yang datang. Program ni anjuran bersama Yayasan Amal, Pustaka Aslam dan satu lagi syarikat (aku dah xingat nama syarikat tersebut).

Alhamdulilah la sambutan amat menggalakan walaupun dikenakan bayaran sebanyak RM 10.00. Kalau nak diikutkan kita berada di majlis ilmu pun dah berapa banyak pahala yang kita dapat nak dibandingkan dengan bayaran yang kita buat. Kebanykan yang hadir ustaz2 dan ustazah2 serta penuntut Universiti jadi aku ni menumpang je la huhuhu...

Tajuk diskusi malam tadi berkisar Ramadhan dan Ustaz Zahazan menyampaikan ceramah selama 50 minit dan diikuti dengan sesi soal jawab yang berlangsung lebih sejam. Kira2 jam 11 malam baru abis program malam tadi. Ustaz tekankan 3 perkara yang penting kita perlu lakukan semasa bulan Ramadhan sekiranya kita mahu menjadi hamba yang bertakwa iaitu berpuasa dengan puasa yang sebenarnya, bangun malam untuk bertahjud dan membaca Al-Quran. Sekiranya kita dapat lakukan 3 perkara ini dengan sungguh2 Insya Allah kita akan menjadi hamba yang bertakwa.

Ustaz juga menakankan bahawa puasa bukan la hanya kita berlapar dan dahaga sahaja tetapi kita perlu berpuasa keseluruhnya termasuk anggota badan kita yang lain seperti mata, telinga, mulut, tangan & kaki. Menurut imam Ghazali puasa ni terbahagi kepada 3 kategori iaitu puasa umum, puasa khusus dan puasa khusus al khusus. Imam Ghazali menarangkan puasa umum ini merupakan puasa orang kebanyakan yang mana puasanya hanya tidak melakukan perkara yang membatalkan puasa sahaja manakala dalam masa yang sama anggota badanya dan hatinya tidak berpuasa. Sebab itu kita boleh lihat berapa ramai orang yang berpuasa tapi dalam masa yang sama membuat maksiat. berapa ramai perempuan yang membuka aurat, berpakaian seperti bertelanjang, mengumpat, mengata orang, dan banyak lagi maksiat yang dilakukan bergitu juga lelaki yang masih ade pakai seluar pendek dan sebagainya. Kalau di tanya kepada mereka adakah mereka berpuasa pasti mereka menjawab mereka berpuasa tetapi mereka berpuasa dalam keadaan kemaksiatan.Adakah ini puasa yang menjadika kita bertaqwa???

Manakala puasa khusus pula adalah seseorang itu berpuasa dengan tidak melakukan perkara yang membatalkan puasa dan seluruh anggota badanya pun turut berpuasa.susahkan??? Persekitaran kita penuh dengan kemaksiatan. Didepan kita ditayangkan punggung yang montok, dibelakang kite terpampang kulit dada yang gebu, kanan kita ditayangkan peha yang putih, di kiri kita dihidangkan dengan permandangan susuk badan yang mengasyikan. Kemana kita mahu melihat kerana di sekeliling kita penuh dengan kemaksitan. Disinilah terletakan iman orang berpuasa sama ade mahu memandang dengan penuh nafsu ataupun memandang sekadar sepintas lalu.

Kategori puasa yang ketiga pula adalah puasa khusus al khusus yang mana puasa seseorang itu bukan sahaja tidak melakukan perkara yang membatalkan puasa dan keseluruhan anggota badanya juga berpuasa serta hatinya juga berpuasa. Bagaimana dikatakan puasa hati??? Puasa hati ialah puasa nafsu. Kita mendidik nafsu kita supaya tunduk dengan kehendak akal dan tidak mengganas. Nafsu umpama kuda liar yang perlu kita jinakan dan bulan puasa merupakan madrasah menjinakan nafsu supaya dapat dididik mengikut kehendak akal dan iman.

Sewajarnya kita mempunyai azam untuk mempertingkatkan puasa kita kalau sebelum ini puasa kita hanyalah kategori puas umum mari sama2 kita berazam pada tahun kita tingkatkan ke puasa khusus. Mudah2an diizinkan Allah untuk kita mengharungi bulan Ramadhan ini dengan penuh khusyuk dan dapat rahmat daripada Allah untuk kita menjadi hamba yang bertaqwa.

See u againt...

Monday, August 2, 2010

Persiapan Menyambut Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Perjuangan

Alhamdulilah, kita masih lagi diberi talian nyawa untuk menikmati segala keistimewaan di muka bumi ini dan merasai setiap anugerah yang Allah s.w.t pinjamkan kepada kita. Dah lama xup-date blog, selalu juga buka tapi malas nak taip hihihi...

Kita sedang berada di penghujung bulan syaaban dan tidak lama lagi kita akan menempuh bulan Ramadhan yang akan muncul beberapa hari sahaja lagi. Bulan Ramadhan merupakan penghulu segala bulan yang mana di dalamnya penuh dengan kerahmatan Allah s.w.t. Sewajarnya kita ternanti-nanti bulan Ramadhan seperti tertamu tercinta. Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mulia, bulan al-quran, bulan bertahjud dan qiamulai, bulan kesabran dan takwa, bulan kasih sayang, bulan diampunkan dosa dan dilipat gandakan pahala, bulan di bebaskan dari api neraka, bulan yang terdapat di dalamnya malam lailatul qadar, bulan ditutp pintu neraka dan dibuka seluas-luasnya pintu syurga. Ramadhan merupakan tetamu agung yang perlu kita sambut dengan persiapan-persiapan supaya kita dapat memperolehi keberkatanya.

Antara persipan untuk menyambut Ramadhan adalah:

1. Berdoa
Kita panjatkan doa kepada Allah agar kita dipanjangkan umur untuk bertemu
Ramadhan. Kita mohon juga kepada Allah supaya diberi kekuatan untuk melakukan
ibadah sebanyknya dan kita berdoa kepda Allah agar diberi kesihatan sepanjang
Ramadhan.

2. Berlajar Hukum hakam Ibadah Puasa
Kita selak lah kembali kitab2 berkaitan ibadah puasa terutama sekali berkaitan
hukum hakam puasa.

3. Kebersihan/kesucian rohani
Sewajarnya kita untuk kita bertemu dengan bulan mulia ini, kita membersihan
rohani kita dari sebarang sifat keji seperti dendam, hasad dengki, pemarah dll.
Sewajarnya juga kita memohon maaf kepada kedua ibu bapa kita serta semua orang
yang berda disekeliling kita agar kita dapat melaksanakan ibadah di bulan Ramadhan
dengan lebih kusyuk.

4. Berpuasa di Bulan Syaaban.
Adalah lebih elok kita sudah mula berpuasa pada bulan Syaaban supaya tidaklah
nanti terasa kekok sangat bula kita sudah mula berpusa.

5. Persiapan Harta
Persiapan harta bukanlah bermaksud kita menyediakan wang ringgit yang banyak
untuk membeli persiapan berbuka puasa yang akhirnya banyak membazir tetapi
persiapan harta ini adalah untuk kita bersedekah kepada orang yang memerlukan.
Selain itu elok juga kita amalkan untuk menyediakan sedikit wang ringgit untuk
kita menjamu orang lain berbuka puasa.

6. Wujudkan Persekitaran
Kita perlu memainkan peranan untuk mewujudkan suasana persekitaran kita selaras
dengan suasana ramadhan. Sekiranya kita ada anak, ajarlah anak tersebut untuk
berpuasa sekali selain itu kita budayakan untuk solat berjemaah bersama keluarga
dan bertadarus bersama keluarga.