Friday, January 7, 2011

Penghijrahan Bermula....


Assalamualaikum w.b.t... Salam Perjuangan

Segala puji bagi Allah... Segala puji bagi Allah... Segala puji bagi Allah tuhan sekian alam... Merafak sembah kesyukuran yang tidak terhingga kerana diri ini masih diberi keizinan oleh Allah untuk terus muhasabah diri membaiki kelemahan, meningkatkan potensi dan menambah amal soleh sebanyak yang mungkin.

Hari ini diri ini berada di bumi semenanjung. Tiada ungkapan yang layak melainkan kesyukuran kepada Allah kerana diberi keizinan untuk diri ini berbakti di bumi semenanjung setelah lebih 5 tahun di izinkan Allah untuk merantau di bumi Sabah di Bawah Bayu.

Sabah di Bawah Bayu merupakan bumi yang bertuah. Bergitu juga manusia yang berada di bumi tersebut juga adalah manusia yang bertuah. Sebuah negeri yang mempunyai keunikan yang tersendiri dari segi bangsanya, makanannya, budayanya, adat resamnya, undang-undangnya, cara kehidupanya, bahasanya, tingkah lakunya, kemesraanya serta banyak lagi keunikan bumi Sabah.

Terlalu banyak kenangan indah & pahit sepanjang perjalanan merantau ke bumi Sabah. Jauh dari kampong halaman, ibu bapa & sanak saudara. Yang ada ahanyalah sahabat handai yang sudi membantu sekiranya memerlukan.

Buat masa sekarang kenangan di bumi sabah masih dalam ingatan. Tempat-tempat menarik sukar untuk di lupakan, walaupun sebenarnya hati ini amat berat untuk meninggalkan bumi yang sudah mula serasi dengan diri ini. Namun bergitu penghijrahan itu satu fitrah yang kadang-kadang tidak dapat di sembunyikan. Keinginan untuk berkhidmat di semenanjung juga membuak-buak di samping berhampiran dengan keluarga. Duduk jauh bukanya tidak seronok tapi kadang-kadang dirasakan sedikit kesusahanya apatah lagi sekiranya ada ahli keluarga ditimpa musibaah kesihatan. Sememangnya diakui kos perjalanan untuk pulang ke kampong amat memeritkan kadang-kadang mencecah RM2000-RM 3000.

Namun bergitu negeri Sabah di Bawah bayu kekal di dalam ingatan. Tanah tempat aku mencari rezeki tidak akan aku lupakan. Bumi yang banyak mencoretkan kenangan dalam hidup ini. Terima kasih kepada semua warga sahabat yang mengenali diri ini ketika diri ini menumpang teduh di bumi Sabah yang banyak membantu diri ini mengenal erti kehidupan. Jasa kalian tidak akan di lupakan...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.